Cultuursmakers

Brasschaat

Een imker vertelt ... door Jos Nuytemans

Brasschatenaar Jos Nuytemans vertelt over het belang van honingbijen voor natuur en mens. UiTPAS-activiteit.

Datum: 18/01/2024
Uur: 20:00
Plaats: Cafetaria De Remise
Adres: Graaf Reusensdreef 1, 2930 Brasschaat
Prijs leden: 8 euro
Prijs niet-leden: 10 euro
Thema: Natuur
Type: Reportage of lezing

Bijen zijn een wonder van de evolutie, ze zijn onmisbaar voor mens en dier. De honingbij is de belangrijkste bestuiver van bloeiende planten. Iedereen kan bijdragen aan de bescherming van bijen, en dat begint met kennis. 

Het gaat niet zo goed met de bijen, en dat is heel verontrustend. Wat is er precies aan de hand? Er zijn verschillende redenen waarom bijenkolonies verzwakt aan de winter beginnen. De belangrijkste zijn de varroamijt, een gebrek aan voedsel en het gebruik van pesticiden. 

Dankzij bijen ziet de wereld er kleurrijk uit. Bijen zijn heel belangrijk voor de bestuiving van bloemen; denk daarbij aan de fruitteelt en de teelt van andere gewassen in de landbouw. Ze zijn niet alleen nuttig, maar het zijn ook bijzondere insecten met een heel interessant sociaal leven. Er bestaan meerdere honderden verschillende soorten bijen. De honingbij is daar slechts één van. 

Bloemen en insecten kunnen niet zonder elkaar. Insecten brengen stuifmeel van bloem naar bloem, van meeldraad naar stamper. Dit heet bestuiving. Door bestuiving ontstaan vruchten met zaden waaruit nieuwe planten groeien. Bloeiende planten verleiden insecten om op bezoek te komen, want zonder bestuiving komen er geen nieuwe planten. Bloemen met opvallende kleuren, geuren en aantrekkelijke vormen zijn onweerstaanbaar voor bijen. In de bloem wacht een lekkere traktatie van zoete nectar en stuifmeel voor de jongen. Bloem blij, bij blij. 

De honingbij leeft in een volk bestaande uit 10.000 in de winter tot wel 60.000 bijen in de zomer, is sociaal en heeft een duidelijke taakverdeling. Zo heeft de koningin de taak om eitjes te leggen, de darren om jonge koninginnen te bevruchten en de werksters doen al het werk dat gedaan moet worden voor het volk. Ze leggen een honingvoorraad aan om te overwinteren en om tijden van minder voedselaanbod te overbruggen. 

Honingbijen worden meestal gehuisvest door de imker in een kast of korf. Vandaag de dag is de honingbij, na koeien en varkens, het derde belangrijkste werkdier; ze bestuiven immers zo’n 80 procent van onze gewassen en wilde planten – van aardbeien en frambozen tot klaver. Het zijn hun bestuivingsactiviteiten die ervoor zorgen dat we beschikken over de diversiteit aan voedingsmiddelen die we kennen en waarvan we zo genieten. En daarnaast zorgen ze ook nog eens voor een ongelooflijk lekker bijproduct: de honing. 

Over dit alles en nog veel meer komt Brasschatenaar Jos Nuytemans ons meer vertellen. Jos heeft al sinds zijn jeugd ervaring met bijen.

<
>
x