Cultuursmakers

Damme

Dagtrip Oostende 'Ensors denkbeeldige Paradijs' en Atlantikwall Raversyde

Gegidst bezoek aan de tentoonstelling 'Ensors denkbeeldige Paradijs' in de Venetiaanse Gaanderijen. De gids neemt je mee op een meeslepende reis doorheen het leven van de meester van de zee en zijn geliefde stad Oostende. We vervolgen deze dag met een gegidst bezoek aan de Atlantikwall Raversyde waar we WO II van naderbij bekijken.

Datum: 14/09/2024
Uur: 09:00
Deuren open: 08:50
Plaats: Sijsele-Damme
Adres: Lindenplein , 8340 Sijsele
Plaats van bijeenkomst: Lindenplein 8340 Sijsele-Damme
Prijs leden: €60
Prijs niet-leden: €75
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 2
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Ons jaarthema ‘Geef kleur aan cultuur’ sluit naadloos aan met het Ensorjaar. We zetten in op een laatste zomertrip, meteen een 2e cultuurdag in Oostende rond “Ensors denkbeeldige paradijs”. Bovenop een extra ‘mee-nemer’ nl. de Atlantikwall Raversyde.

Met comfortabel busvervoer allen daarheen maar niet uitstellen tot morgen…

  • Voormiddag: verrassende tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen. Ensors denkbeeldige paradijs brengt ons terug naar de 2e helft van de 19e eeuw. Oostende wordt de ‘Koningin der badsteden’ waarbij Ensor zijn meesterschap en visie ontwikkelde. Dit uit zich in mysterieuze, idyllische en eigenzinnige werken. Hij creëert sfeer en mystiek. Hij stond bekend als een “speciale”, was actief in lokale artistieke kringen en wanneer zijn geliefde Oostende bedreigd wordt (in zijn denkbeeldig paradijs) ontpopt hij zich tot activist en ijvert voor het behoud van enkele iconische landmarks zoals het Duinenkerkje in Mariakerke. Dit tijdsbeeld is ons uitgangspunt voor een boeiend gegidst bezoek !
  • Namiddag: Atlantikwall Raversyde is een van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie met meer dan 60 bunkers, open en ondergrondse gangen, observatieposten en geschutstellingen, gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. We krijgen een inkijk in het leven van de soldaten en de strategische plannen van die tijd. Het is niet alleen een belangrijk stukje geschiedenis, maar ook een plek waar we even kunnen stilstaan bij de impact van oorlog en de waarde van vrede. Dit alles ook met gids. 
    Terloops ontdekken we
    langs het circuit hoe thema’s zoals vluchtelingen, het verzet, collaboratie, de oorlog op zee en in de lucht en de gevolgen voor de lokale bevolking in strips worden afgebeeld. Het conflict inspireerde vele striptekenaars. Kunstenaars zoals Dirk Stallaert, Jan Bosschaert en Marcel Rouffa presenteren hun unieke kijk op de oorlog in een tentoonstelling langs en in de bunkers. 
  • We steken van wal om 9u00 stipt: Vertrek Lindenplein (Kloosterstraat) in Sijsele (aanwezigheid uiterlijk 8u50) – er is voldoende parkeergelegenheid. Op de middag is er een 2-gangenlunch in Restaurant Walrave, Soep – Stoverij met frietjes (dranken voor eigen rekening) - Vegetarisch gewenst ? Aanvinken bij inschrijving.

Na het namiddagprogramma  (duur ong. 2 u) is er gelegenheid om samen na te praten bij een drankje aangeboden door het bestuur (biertje, wijn, frisdrank, koffie/thee). Daarna huiswaarts.

Voorziene aankomst in Sijsele : 19u00.

-------------------------------------------

Eerst inschrijven, dan betalen!   Online inschrijven is een noodzaak! Het moment van inschrijven bepaalt de deelnemingsvolgorde.

  1. Klik op de roze balk 'Online Inschrijven', vul het formulier volledig in. Indien vegetarisch gewenst, de optie aanvinken. Klik vervolgens op 'inschrijven' om te bevestigen. U krijgt onmiddellijk een bedankingsbericht en een bevestigingsmail.
  2. Daarna binnen de 7 dagen het gepaste bedrag(*) overschrijven op rekening van Cultuursmakers Damme BE72 9795 7867 4016 met de vermelding: 'Dagtrip Oostende 14sept' en de naam van de perso(o)n(en) waarvoor u betaalt als dit niet uzelf betreft.
    (*) indien u op de dag van de uitstap een geldige museumpas kunt voorleggen, dan kunt u €8,00 in mindering brengen bij betaling.

Indien u betaalt zonder inschrijven of niet hebt betaald binnen de 7 dagen na inschrijving, vervalt uw recht op deelname.

We sluiten af op 31/08/2024 of eerder indien volzet. Annuleringen na deze datum worden niet terugbetaald.

Lukt de online inschrijving niet? Laat het ons direct weten, we helpen u graag telefonisch verder.  
Micheline Verscheure : 0478 46 37 82 / Johan Dessein : 0496 50 66 53 / Annie Van Acker : 0476 42 40 97

-----------------------------

Uitziend naar uw culturele aanwezigheid alvast 'onze groet vol Cultuur-smaak'!

Het bestuursteam Cultuursmakers Damme, Micheline, Annie, Tine, Rita, Johan, Françoise, Roland

<
>
x