Anja, Anniek, Eric, Josephina, Julie, Kristel, Micheline en Peter legden zichzelf en hun omgeving vast op foto. Sommigen van hen ervaren de wereld zonder kleur, anderen zien hem gedeeltelijk, vaag, of helemaal niet. Zij kijken niet alleen met hun ogen, maar ook met hun vingers, met andere zintuigen en met hun herinneringen. Hierdoor hebben zij een verrassende blik op de wereld. De acht fotografen met een visuele beperking stelden zich kwetsbaar op om te ontdekken dat hun perspectief uniek is en dat fotografie en kunst ook hen toebehoren.
Het initiatief kwam van Tinne Vansand, fotografe en psychologe uit Mol. Zij ging met blinde en slechtziende fotografen op pad en organiseerde de eerste tentoonstellingen. Nu vertrouwt ze haar initiatief toe aan Cultuursmakers om er verder mee aan de slag te gaan en haar intense boodschap mee uit te dragen, als voorbeeld en als oproep tot inclusie.
Van Beeld tot Verbeelding is meer dan zomaar een verzameling foto’s. Het is de weergave van een proces van een groep mensen die de confrontatie aangaan met een maatschappelijke overtuiging die sommigen onder hen zich helaas ook eigen gemaakt hadden: fotografie en slechtziendheid of blind zijn, horen niet samen. Het werd een verhaal waarin gedacht werd in kansen in plaats van beperkingen, waarin verbinding centraal stond, drempels werden weggenomen, grenzen werden verlegd en eigenwaarde en talenten werden (her-)ontdekt. In een samenleving die nog al te vaak uitgaat van ‘niet meer kunnen’ vonden de fotografen weer een plek.
Wij werken heel graag mee aan een maatschappij waaraan iedereen kan participeren zoals men dat zelf wil!
Cultuursmakers werkt momenteel een compacte expo uit met prachtige beelden en ingesproken verhalen. Daarbovenop zoeken we natuurlijk naar 'toegevoegde waarde': randactiviteiten en materiaal om bij de bezoekers van de expo en blijvende infdruk na te laten. Vanaf de zomer van 2025 gaat de expo op reis door Vlaanderen en Brussel.
Een bezoek aan de expo zal een inspirerende ervaring zijn die de grenzen van creativiteit en perceptie verlegt. Het werk van de acht kunstenaars nodigt uit om de wereld op een andere manier te zien en te waarderen. Het toont aan dat beperkingen geen hindernissen hoeven te zijn voor artistieke expressie, maar dat ze net een bron van waardevolle perspectieven kunnen zijn. De beelden en ingesproken verhalen raken en confronteren.
Wil je graag meer weten over dit project, bekijk dan onze projectwebsite.
© Tinne Vansand