Cultuursmakers

Sint-Niklaas

Bezoek oud station Antwerpen Kiel / 3 september 2024

De oude gebouwen van het station Antwerpen-Dokken en -Stapelplaatsen afgekort in Antwerpen-D.S werden platgegooid. Maar in Antwerpen Kiel werd het hoofdgebouw, een beschermd monument, en met respect omgebouwd tot het hoofdkantoor van de Bank van Breda.

Het programma ziet er als volgt uit:

- vanaf 10:30 onthaal met koffie in het gebouw gelegen aan de Ledeganckkaai, 7 te Antwerpen.

- 11 uur onthaal door de persverantwoordelijke van de Bank van Breda met vertoning van een film over de geschiedenis en de werken aan het gebouw.

- 12u30 lunch (2 gangen menu met koffie) in een restaurant in de omgeving van het verdwenen station Antwerpen Zuid.

- 14 uur wandeling nieuw Zuid

- 16u30 einde programma met drink in brasserie


U kan inschrijven door een mail te sturen aan guido.deloof@gmail.com

Ter gelegener tijd krijgt u dan een uitnodiging tot betaling.


Er is een boek uitgebracht over de transitie  “Antwerpen Nieuw-Zuid van goederenstation tot Bank Van Breda & Co” (auteur: Marie-Anne Wilssens).

De geschiedenis van het gebouw is een verhaal met vele facetten. Het is verweven met de groei van de stad en de haven van Antwerpen en met de evolutie van de Belgische spoorwegen. Het eerste Zuidstation, dat een voorlopig reizigers station omvatte en een 'handelsstatie', werd in gebruik genomen in 1878. De bouw viel samen met de rechttrekking en herinrichting van de Scheldekaaien, de aanleg van de Zuid Schippers Dokken en het ontstaan van de wijk 'het Zuid'. Het goederenstation behandelde de goederen die door de schepen op de nieuwe Scheldekaaien werden gelost of uit het hinterland aangevoerd om te worden verscheept. Vanaf 1897 werd gewerkt aan de verlenging van de kaden naar het zuiden. Het voorste gedeelte van het goederenstation moest daarvoor worden afgebroken. In 1902 - 1903 kwam het nieuwe gebouw tot stand, met het uitzicht dat het tot op vandaag heeft bewaard. Het goederenstation speelde niet alleen een belangrijke rol in de in- en uitvoer, maar ook in het leven van 'het Zuid'. Toen de havenactiviteiten zich naar het noorden verplaatsten, liep de activiteit in Goederenstation- Zuid sterk terug. In 1988 werd het gebouw gesloten en aan zijn lot overgelaten. Het werd een tijdlang gebruikt voor culturele evenementen, en diende als onderdak voor krakers. Diverse kandidaat-kopers dienden zich aan maar het was uiteindelijk de Bank J. Van Breda & Co die in 2004 het intussen erg vervallen voormalige goederenstation kocht. De bank gaf Conix Architecten de opdracht het gebouw te restaureren en te voorzien van een nieuwe vleugel. In december 2006 begon het zijn tweede leven als bankgebouw.

<
>
x