Cultuursmakers

Welkom, ook alleen

Vereenzaming

Eenzaamheid

Hoewel levensverwachting en -standaard toenemen en digitale communicatie ons nieuwe mogelijkheden biedt om te connecteren, lijkt het geluk en welzijn van mensen af te nemen. Een aanzienlijk deel van de samenleving lijdt aan depressie of burn-out. En uit onderzoeken blijkt dat nagenoeg 1/3 van de Belgen zich eenzaam voelt, wat grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Eenzaamheid kan o.a. voortkomen uit levensgebeurtenissen (bv. ziekte, schulden, verlies, ongeval, scheiding …) of het wegvallen van warme plekken en voorzieningen in de buurt. Ook gebrekkige mobiliteit kan een rol spelen. Eenzaamheid bestaat ook in vele verschillende vormen zoals emotionele, existentiële, tijdelijke, situationele, chronische en sociale eenzaamheid. Vooral die laatste willen en kunnen we met Cultuursmakers verhelpen. Let wel, (sociale) eenzaamheid is niet te verwarren met ‘alleen zijn’. Sommige mensen zijn al eens graag alleen en het is niet omdat je niet alleen bent dat je niet eenzaam kan zijn. 

Vereenzaming en Cultuursmakers

Bij Cultuursmakers zijn we al een tijdje bezig met het opbouwen van expertise rond dit thema. We zijn hiervoor te rade gegaan bij heel wat organisaties die hier al rond werken en hebben gesproken met ‘ervaringsdeskundigen’. Hieruit ontwikkelden we een concept/campagne ‘Welkom, ook alleen’ waarmee we mensen op weg naar vereenzaming actief willen opsporen. We willen hen overtuigen om deel te nemen aan ons aanbod en zo iets veranderen aan de maatschappelijke uitdaging ‘vereenzaming’. 

In een paar proeftuinen testen we het project uit en stellen we het verder op punt. Daarna kunnen al onze groepen en projectvrijwilligers er volop mee aan de slag. 

<
>
x