Cultuursmakers

Wervik

DE CARAIBEN, VAN COLUMBUS TOT FIDEL CASTRO

De Caraïben staan bekend om hun paradijselijke eilanden met hagelwitte zandstranden onder wuivende palmbomen en omgeven door turquoise zeeën....Volkomen terecht, maar er is zo veel meer te beleven ...

Datum: 08/11/2024
Uur: 19:30
Plaats: GC 't Forum
Adres: Speiestraat 16, 8940 Wervik
Prijs leden: 4 euro
Prijs niet-leden: 6 euro
Type: Reportage of lezing

De Caraïben staan bekend om hun paradijselijke eilanden met hagelwitte zandstranden onder wuivende palmbomen en omgeven door turquoise zeeën....

Volkomen terecht, maar er is zo veel meer te beleven: op het eiland Dominica vind je de laatste precolumbiaanse Indianenstammen; op Cuba en de Dominicaanse Republiek schitteren de Spaans-koloniale stadjes die gesticht zijn door Columbus en zijn opvolgers; suikerriet is nog steeds het belangrijkste landbouwproduct en op meerdere plaatsen kan je de artisanale verwerking tot suiker en rum volgen. In de zestiende en zeventiende eeuw leidde de suikereconomie tot de massale aanvoer van Afrikaanse slaven, waarvan de nazaten nu nog steeds de belangrijkste bevolkingsgroep vormen op de meeste eilanden.

De door suiker gecreëerde welvaart lokte piraten en kapers naar de Caraïbische eilanden. In latere jaren werden de oorspronkelijk door Spanje veroverde gebieden verdeeld onder Engeland, Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten, en kregen zo elk een eigen karakter. In de twintigste eeuw werden veel eilanden onafhankelijk. Toerisme is nu de belangrijkste industrie, met een grote focus op het toerisme per cruiseschip.

We bezoeken de Nederlandse en Franse Antillen, het Amerikaanse Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, de Bahama's, het Panamakanaal en Fidel Castro's "communistisch paradijs" Cuba. We sluiten af in de Colombiaanse stad Barranquilla waar we deelnemen aan het carnaval, het tweede grootste ter wereld. 

<
>
x